Arkivë për Kategorinë 'Përkthime'

Mozilla u Jep Miliona Përdoruesve Firefox 3.6-n

Hidhet në qarkullim versioni i ri i Firefox-it, 3.6

Mozilla, një organizëm në dobi të publikut, i përkushtuar nxitjes dhe përhapjes së mundësisë së zgjedhjes dhe risive në Web, sot hodhi në qarkullim Firefox® 3.6-n, një përditësim i shfletuesit Web popullor, të lirë dhe me burim të hapur. Versioni më i ri i Firefox-it sjell veçori të fjalës së fundit, mbulim të një larmie të madhe standardesh Web dhe mundësinë për të pasur më tepër se 6 000 shtesa të lira, të cilat u lejojnë përdoruesve ta personalizojnë shfletuesin e tyre ashtu si duan.

Firefox 3.6-a është mbi 20% më i shpejtë se Firefox 3.5-a dhe mbart ndërhyrje të thelluara nën kapak, për përmirësimin e funksionimit gjatë punësh të përditshme në Web, si email, ngarkim fotosh, pjesëmarrje në rrjete shoqërore, e më tepër. Sjell gjithashtu anë të reja si tema shfletuesi të personalizueshme, të quajtura Persona, një përmirësues shtojcash shumë të përparuar, përmirësim funksionimi të JavaScript-it, dhe thellime te gjëra tashmë familiare, të tilla si Shtylla e Papërmbajtshme, për një punim më të mirë, më personal në Web.

Firefox 3.6-a është krijuar nga bashkësia mbarëbotërore Mozilla pjesëmarrësish të përkushtuar, përfshi mijëra programues të sprovuar, ekspertë sigurie, bashkësi përkthimi dhe asistence, dhe qindra mijëra testuesa aktivë. Më shumë se 350 milionë përdorues anembanë botës shijojnë shfletim të shpejtë dhe të sigurt me Firefox-in, si dhe personalizim të pashoq të tij.

Ç’ka të re te Firefox 3.6-a?

Më poshtë gjenden disa nga veçoritë më joshëse të Firefox 3.6-s:

Personas: Personalizojeni pamjen e Firefox-it duke përzgjedhur tema të reja, të quajtura Personas, me një klik të vetëm dhe pa rinisje
Përditësues Shtojcash: Për t’ju mbajtur të paprekur nga cënueshmëri të mundshme sigurie, Firefox-i tash e tutje do t’i diktojë vetë shtojcat e vjetruara
Përmirësime Qëndrueshmërie: Firefox 3.6 i ka ulur shumë vithisjet e rrjedhura nga software-e palësh të treta – e tëra kjo pa sakrifikuar në ndonjë mënyrë aftësinë për zgjerim dhe thellim të programit
Plotësim Formularësh: Kur plotësohen formularë online, Firefox-i këshillon të dhëna sipas kutizës, bazuar në përgjigjet e zakonshme tuaja në kutiza të ngjashme
Funksionim: Përmirësim i funksionimit të JavaScript-it, ndjeshmërisë së shfletuesit në përgjithësi, dhe kohës së nisjes
Video dhe Audio të Hapura: Me sendërtimin më të mirë në botë për mbulim videoje dhe audioje HTML 5, tani videot mund të shfaqen sa tërë ekrani dhe mbulohen edhe kornizat poster

Ç’ka të re, nën kapak, për zhvilluesit?

Mbulim për standardet më të fundit HTML5, përfshi File API për trajtim vendor kartelash
Mbulim shkronjash: Përtej shkronjave OpenType dhe TrueType, 3.6 tani mbulon Formatin e ri Web Open Font (WOFF)
Gradientë CSS: Mbulohen gradientët vijorë dhe rrezorë CSS që krijojnë mundësinë e kalimit më të butë nga ngjyra në ngjyrë
Orientim pajisjeje: Firefox 3.6 lejon njohjen nga faqet Web të drejtimit të laptopit apo pajisjes

Si të kihet Mozilla Firefox 3.6?

Firefox 3.6-a është gati për Windows, Mac OS X, dhe Linux në më shumë se 70 gjuhë – më shumë platforma dhe gjuhë se cilido shfletues tjetër! Firefox 3.6-n, për sistemin operativ që përdorni dhe gjuhën që parapëlqeni, mund ta shkarkoni prej këtej.

Gravatar – Avatar i Pranuar Globalisht

Gravatari, shkurtim për Globally Recognized Avatar, është thjesht një figurë që ju “ndjek” nga site-i në site e që shfaqet në krah të emrit tuaj, sa herë që ky përdoret për të treguar autorësinë e një veprimi tuajin atje.

shembuj gravatersh

Shembuj gravataresh

Avataret ndihmojnë në identifikimin e postimeve tuaja në blogje dhe forume web. Praktika është e njohur që prej kohëve të hershme të forumeve. E reja me gravataret qëndron te fakti që nuk ka më kufizime për grafikën e përdorur. Dikur mundësia për të zgjedhur një figurë ishte e kufizuar. Sot mund të vendosësh një foto të vetes, nëse dëshiron.  Dikur në site të ndryshme duhej bërë rregullimi i avatarit për çdo site. Sot, krijimi i një gravatari të vetëm, mjafton për ta përdorur në krejt site-et që pranojnë dhe shfaqin gravatare. (I njëjti përdorues mund të krijojë shumë gravatare dhe, sipas humorit, të aktivizojë një prej tyre.)

Nëse keni dëshirë të eksperimentoni me ta, mjafton të vizitoni pjesën Shqip të shërbimit dhe të ndiqni udhëzimet që jepen atje, për krijimin dhe vënien në përdorim të gravatarit tuaj.

Karmen – Versioni më i ri i WordPress-it.

WordPress 2.9, oh so fine
I want to make you mine,
all the time…

Versioni 2.9 i WordPress-it sapo është hedhur në qarkullim. Çfarë është WordPress-i?
WordPress-i është një platformë publikimesh në Web, ose programi që lejon ndërtimin dhe mirëmbajtjen e blogjeve të tillë si:
Peizazhe të Fjalës
kolektiviza
Tirana Calling
akull-naja
bletëbzz
Pëshpërima
Baba Cjapi
lumbardhi
Funky Fish
Adri Nurellari
yummania
Informacione
Blogu për Televizion
Lajme News
midis nesh
Zëri i Aryes
KF Apolonia

sa për të përmendur disa prej tyre. Edhe blogu i këtushëm funksionon nën WordPress.

Versioni i ri, i pagëzuar “Karmen”, përmban një sërë të rejash interesante për përdoruesin:

1. Mekanizëm global ”zhbërjesh”, që ju lejon kthimin e një postimi apo komenti të fshirë gabimisht.
2. Përpunues pamjesh i trupëzuar që lejon qethje, përpunime, rrotullime dhe ripërmasime pamjesh. Kjo veçori është e para në një varg  përmirësimesh të lidhura me trajtim mediash në një blog.
3. Përditësim shtojcash dhe kontroll përputhshmërie të tyre në masë, edhe 10 shtojca njëherazi, e jo më një e nga një. Kjo duhet t’jua heqë frikën nga përditësimet.
4. Trupëzim videosh më i lehtë, thjesht hidhni URL-në e një videoje YouTube, Daily Motion, Blip.tv, Flickr, Hulu, Viddler, Qik, Revision3, Scribd, Google Video, Photobucket, PollDaddy, apo WordPress.tv dhe programi kujdeset për të tjerat.

Versionin Shqip për 2.9 do ta gjeni këtu

Përkthimi i Skyculture-it për Stellarium

Skyculture është pjesë e programit Stellarium. Është ajo pjesë që mbulon emrat që u janë dhënë yjësive të shumta të qiellit tonë. Mjafton të sillni ndërmend emra si Arusha e Madhe ose Arusha e Vogël dhe e keni kapur thelbin e Skyculture-it. Ndërkohë që Stellarium është përkthyer në Shqip gati plotësisht, Skyculture ka nevojë për ca punë akoma. Një përpjekje vijon më poshtë, 508 vargje gjithsej (137 të papërkthyera) . Kushdo që interesohet, le të provojë të bëjë ndreqjet që mendon dhe të japë ndihmesën me përkthime të reja për termat e papërkthyer. Bashkimi bën fuqinë.
Siç mund të shihet, emrat kanë pak lojë brenda, kështu që jepini krahë frymëzimit tuaj.

Vargu origjinal Përkthimi
Northern Dipper
Curved Array
Coiled Thong
Wings Krahë
Chariot Karroja
Tail Bishti
Winnowing Basket
Dipper
Drum Daullja
Three Steps Tre Hapat
Imperial Guards Rojet Perandorake
Horn Briri
Willow Shelgu
Imperial Passageway Rrugëkalimi Perandorak
Kitchen Kuzhina
River Turtle Breshkë Lumi
Stomach Stomaku
Great General Gjenerali i Madh
Wall Muri
Legs Këmbët
Root Rrënjë
Ramparts Ledhet
Flying Corridor Korridori Fluturues
Outer Fence Gardhi i Përtejshëm
Ford Vau
Seven Excellencies Shtatë Shkëlqesat
Market Treg
Five Chariots Pesë Qerret
Rolled Tongue Gjuha e Mbështjellë
Net Rrjetë
Toilet Banjua
Screen Ekran
Soldiers Market Treg Ushtarësh
Square Granary Hambari Katror
Three Stars Tre Yjet
Four Channels Katër Kanalet
Well Pusi
South River Lumi i Jugut
North River Lumi i Veriut
Five Feudal Kings Pesë Mbretërit Feudalë
Orchard Frutorja
Meadows Livadhet
Circular Granary Hambari Rrethor
Purple Palace Pallati i Purpurt
Extended Net Rrjetë e Zgjeruar
Arsenal Arsenal
Hook Gremça
Supreme Palace Pallati Suprem
Jade Well
Lance Ushta
Boat Lundra
Mausoleum Mauzoleum
Dog Qeni
Earth God’s Temple Tempulli i Zotit të Tokës
Bow and Arrow Hark dhe Shigjetë
Pestle Çoku
Mortar Havani
Rooftop Taraca
Thunderbolt Rrufeja
Chariot Yard Oborri i Karros
Good Gourd Kungulli i mirë
Rotten gourd Kungulli i Prishur
Encampment Fushimi
Thunder and Lightning Rrufe dhe Bubullima
Palace Gate Porta e Pallatit
Emptiness Boshllëk
Weaving Girl Endsja
Girl Çupa
Ox Gjedhi
Heart Zemër
Room Dhomë
Spring Burimi
Establishment
Flail Fshikull
Spear Shtiza
Right Flag Flamuri i Djathtë
Left Flag Flamuri i Majtë
Drumstick Purteka
Bond Lidhja
Woman’s Bed Shtrat Gruaje
Western Door Dera Perëndimore
Eastern Door Dera Lindore
Farmland Ara
Star Yll
Ghosts Fantazmat
Xuanyuan Ksuanjan
Tripod Trikëmbëshi
Neck Qafë
Zaofu Zaofu
Market Officer Nëpunësi i Tregut
Banner of Three Stars Flamuri i Tre Yjeve
Bull’s Foreleg Të përparmet e Buallit
Two Poles DyPolet
Lion Luani
Two Jaws Dy Nofullat
Sah Zogu
Bird Zogu
Sek Sek
Triangle Trekëndëshi
Ferry Boat Trageti
Crocodile Krokodili
Selkis Selkis
Prow Bashi
Horus Horus
Sheepfold Vatha
Giant Gjiganti
Hippopotamus Hipopotami
Flock Tufa
Pair of Stars Çift Yjesh
Khanuwy Fish Peshku Kanui
Jaw Nofulla
Mooring Post Vend Ankorimi
Kenemet Kenemet
Chematy Kemati
Waty Bekety Uati Beketi
Sheep Delja
Stars of Water Yje Uji
Two Sunbeams Du Rreze Dielli
Two Placed Far Apart Dy të Vënë Larg
Dogs Zagarët
Collarbones Kularthet
Lamp Stand
Caribou
Two in Front Dy në Ballë
Breastbone Dërrasa e Kraharorit
Runners Rendësit
Blubber Container Qyp Me Dhjamë
The One Behind Ai Mbrapa
Holy Kettle Ibriku i Shenjtë
Farm of Capital City Ferma e Kryeqytetit
Dignity of King Dinjiteti i Mbretit
Nomination Emërim
Gate of Sky Porta e Qiellit
Equality Barazi
Helper Ndihmës
Position of Holy King Pozicioni i Mbretit të Shenjtë
Neck of Dragon Qafa e Dragoit
Beheading Kokëprerja
Judge Gjykatësi
Flutting Flag
Javelin of Sky Shtiza e Qiellit
Seat for Longevity Vend për Jetëgjatësi
Oar for visitor Rremë për vizitorin
Milk of Sky Qumështi i Qiellit
House of Queen Shtëpia e Mbretëreshës
Ancient Chariot Qerrja e Lashtë
Carriage for King Karrocë për Mbretin
General of Cavalry Gjeneral Kavalerie
Cavalry of Emperor Kavaleria e Perandorit
General of Mobile Troops Gjeneral për Trupat e Lëvizshme
East Road Rruga e Lindjes
Gate Bolt Llozi
Door Lock and Key Dry dhe Çelës
Penalty Ndëshkim
Royal Hall Salla Mbretërore
Chamberlain Shambellan
Sun Dielli
West Road Rruga e Perëndimit
Seat of Emperor Vendi i Perandorit
Five Troops Pesë Trupat
River of Sky Lumi i Qiellit
Prayer for Progeny
Fish Peshku
Forcast
Yard for Empresses Baçja e Perëndeshës
Holy Palace Pallati i Shenjtë
Winnow
Outer Pestle Çoku i Jashtëm
Chaff Byku
Head of Town Kreu i Qytetit
Build Ndërtim
Fowl of Sky Shpendi i Qiellit
Schrine of Sky Tempulli i Qiellit
Northeastern Nations Kombet Verilindore
Old Farmer Bujk i Vjetër
Snapping Turtle
Road for Emperor Rrugë për Perandor
The Weaver Endësja
River adjoining Tower Lumë krah Kullës
Drum of River Daullja e Lumit
Drumstick of Sky Shkopthi i Qiellit
Cow leading Man Lopë para Robit
Bank Spread
Basket for Silkworm Kosh për Krimb Mëndafshi
Officer for Cart Karroxhiu
Ferry of Sky Lundra e Qiellit
Fruit Frut
Seed Farë
Storage for Lady Depo për Zonjën
Court Lady Zonjë Oborri
Judge Fault Faji i Kadiut
Amend Fault
Grant Life Fali Jetën
Punish Ndëshkoje
Empty House Shtëpi Bosh
Weep Qarje
Sob Dënesë
Castle with Rampart Kështjella me Ledhe
Hook for Dress Çengel Rrobash
Groom Dhëndri
Office for Chariot Nëpunësi për Qerren
Human Njerëzor
Inner Pestle Çoku i Brendshëm
Warehouse of Sky Depoja e Qiellit
Tomb Varri
Cover of House Mbulesa e Shtëpisë
Broken Mortar Havani i Thyer
Climbing Serpent Gjarpri Përpjetë
Palace of Emperor Pallati i Perandorit
Detached Palace Pallati i Mënjanuar
Ofice for Construction Zyrë Ndërtimesh
Lightening Rrufe
Rampart Ledhi
Troops of Sky Trupat e Qiellit
Village for Patrol Fshat për Patrullë
Net of Sky Rrjetë e Qiellit
Stable of Sky Stalla e Qiellit
Eastern Wall Muri Lindor
Civil Engineer Inxhinier Civil
Thunderbolts Vetëtimat
Clouds and Rain Re dhe Shi
Highway Autorrugë
Whip Kamzhiku
Officer for Chariot of Nëpunës për Qerren e
Side Road Rrugë Anësore
Armory Depo Armësh
Southern Gate of Emperator Porta Jugore e Perandorit
Outer Folding Screen
Toilet of Sky Qenefi i Qiellit
Architect Arkiteki
Emperator Perandori
Watchtower Vendroja
Left Elm
Right Elm
Storehouse of Sky Depoja e Qiellit
Stack of Cereals Duaj Drithi
Ship of Sky Anija e Qiellit
Store of Water Rezervë Uji
Heap of Corpse Grumbull Kufomash
Stomach of Tiger Stomaku i Tigrit
Store of Millet for Depo Meli për
Storehouse for Cereals Depo Drithi
Whetstone Grihë
Shaman of Sky Shamani i Qiellit
Ear and Eye of Veshi dhe Syri i
Moon Hëna
Hill of Sky Kodër Qielli
Conspiracy of Sky Përbetimi i Qiellit
Fodder Tagji
Garage for Chariot Garazh Qerresh
Pond for Fish Pellg për Peshk
Pillar Kollonë
Puddle of Sky Pellgu i Qiellit
Kings Mbretërit
Gateway of Sky Hyrja e Qiellit
Flage of Saam Kamzhiku i Saamit
Village of Sky Fshati i Qiellit
Belvedere of Sky Belvederja e Qiellit
General of Border Gjeneral Kufiri
Cerficate of Sky Dëshmia e Qiellit
Flag of Emperor Flamur Perandori
Nine Territory Nëntë Territoret
Garden of Sky Kopshti i Qiellit
Settled Flag Bajrak i Ngulur
Forcast Calamity Hata e Parashikur
Scout of Three Troups
Saam Saam
Expeditionary Force Forcë Ndëshkimore
Well for Millitary Pus për Koshadhet
Well of Jade Pus Nefriti
Folding Screen
Arrow Shigjetë
Piled Brushwood Tog me Shkarpa
Northern River Lumi Verior
Five Lords Pesë Zotat
Wine Glass of Sky Gotë Vere e Qiellit
Eastern Well Pushi Lindor
Flood control Pritë përmbytjeje
Balance of Water Baraspeshë e Ujit
Four Spirit of River Katër Shpirtrat e Lumit
Southern River Lumi i Jugut
Twin Gate Porta e Binjakëve
Bow Harku
Star of Wolf Ylli i Ujkut
Wild Fowls Shpendët e Egra
Market for Army Pazar për Koshadhet
Grandchildren Nipërit
Son Biri
Grown-up I pjekuri
Oldman Plaku
Beacon Fari
Eye of Sky Syu i Qiellit
Pile of Dead Kapicë të Vdekurish
Green Ridge Kreshta e Gjelbër
Outer Kitchen Kuzhina e Jashtme
Dog of Sky Zagari i Qiellit
Spirit of GuRyoung Shpirti i Guryongut
Flag of Wine Officer Bajraku i Qilarxhiut
Officer of Kitchen Nëpunës Kuzhine
Equality and Fair Barazi dhe Drejtësi
Emperor HeonWon Perandori HeonWon
Capital of Sky Kryeqyteti i Qiellit
Chief of Farming Shefi i Bujqësisë
Officer of Tomb Nëpunësi i Varrit
Tomb of Sky Varri i Qiellit
Wing of Red Bird Krahu i Zogut të Kuq
Eastern Pottery Poçeri Lindore
Chariot of Emperor Qerrja e Perandorit
Sand for Life Rërë për Jetën
Gateway for Troops Porta e Trupave
Guardian Knight Kalori Rojtës
Five Feudal Lords Pesë Zotat Feudalë
SangJiin SangJiin
Low Fence Gardh i Ulët
Tall Fence Gardh i Lartë
Nine Lords Nëntë Zotat
Dung of Tiger Bajg’e Tigrit
Crown Prince Princ i Kurorëzuar
Five Emperor Pesë Perandorët
Three Minister Tre Ministrat
Officer for Audience Nëpunësi për Audienca
Grave Front Balli i Varrit
Observatory Observatori
Female Officer Nëpunësja
Wide Lodging Area
Eight Cereals Tetë Drithrat
Advance Guard Pararoja
Three Ministers Tre Ministrat
Virtue Virtuti
Emperor’s God of War Hyu i Perandorit për Luftën!
Emperor’s God of Weather Hyu i Perandorit për Motin!
Inner Kitchen Kuzhina e Brendshme
Flap of Flag Valëvitje Flamuri
Minister Ministër
General and Minister Gjeneral dhe Ministër
Jail of Sky Burgu i Qiellit
Six Department Gjashtë Departamentet
Inner Stairway Shkallarja e Brendshme
Spear of Sky Shitza e Qiellit
Cover for Emperor Mbulesë për Perandor
Place for Five Emperor Vend për Pesë Perandorë
60 Years 60 Vjetët
Kitchen of Sky Kuzhina e Qiellit
North Pole Poli i Veriut
Wound Lodge Kasollja e të Plagosurve
Single-log Bridge
Great Emperor Perandori i Madh
Officer for Opinion Npëunës për Opinionet
Pillar of Sky Kolona e Qiellit
Secretary Sekretarja
Maid Beqarja
Desk of Woman Tryezë Gruaje
Judge Prison Hapsan’ e Kadiut
Purple Fence Gardhi i Purpurt
Order of Sky Rendi i Qiellit
Seven Minister Shtatë Ministrat
Thread Straw Fije Kashte
Market Fence Gardh Tregu
Feudal Lord Zot Feudal
Seat for Emperor Ndenjëse për Perandorin
Royal Family Familja Mbretërore
Head of Family Kreu i Familjes
Record of Family Libër Sh’pie
Officer for Family Nëpunësi për Familjen
Tower in Market Kullë në Treg
Measure Cereal Okët e Drithit
Cereal Measure Regulation Terezitje Okësh Drithi
Eunuch Eunuku
Officer for Chariots Oficer për Qerret
Measure Amount
Butchery Thertorja
Officer for Jewel Përgjegjësi i Xhevahireve
Royal Mbretërori
Lord Zoti
Left Executor Përmbaruesi i Majtë
Right Executor Përmbaruesi i Djathtë
Crossbeam for Heo
Threading Coins
Hand Dora
Snake Gjarpri
Fireplace Vatra
Race Track
Animal Shtaza
Elk Dreri Brilopatë
Seven Little Girls Shtatë Çupkat
Dried Willow Shelgu i Tharë
Salamander Salamandra
Turtle Breshka
Thunderbird
Bear’s Lodge Strofulla e Ariut
Taki-o-Autahi Taki-o-Autahi
Te Taura-o-te-waka-o-tamarereti Te Taura-o-te-waka-o-tamarereti
Tau-toro Tau-toro
The Great Boat of Tama Rereti Lundra e Madhe e Tama Reretit
Matakarehu Matakarehu
The Sail of Tainui Lundrimi i Tainuit
Revolving Male Mashkulli Rrotullues
Revolving Female Femra Rrotulluese
Man with Feet Apart Burri me Këmbët e Ndara
Lizard Zhapiku
Dilyehe Diljehe
First Big One I pari i të Mëdhenjve
Rabbit Tracks Gjurmët e Lepurit
First Slim One I pari i Hollakëve
Aurvandil’s Toe Thembra e Orvandilit
Wolf’s Mouth Goja e Ujkut
The Fishermen Peshkatarët
Woman’s Cart Qerrja e Gruas
Man’s Cart Qerrja e Burrit
The Asar Battlefield Fushëbeteja e Asarit
Bailer
Cat’s Cradle Foleja ‘ Dacit
Voice of Joy Zëri i Gëzimit
The Seven Të shtatët
Maui’s Fishhook Grep Maui
Navigator’s Triangle Trekëndëshi i Lundërtarit
Kite of Kawelo Balona e Kauelos
Frigate Bird
Cared for by Moon Kanakari Hënës
Dolphin Delfini
Aquila Shqiponja
Andromeda Andromeda
Sculptor Skulptori
Ara Elteri
Libra Peshorja
Cetus Balena
Aries Dashi
Scutum Parzmorja
Pyxis Busulla
Bootes
Caelum
Chamaeleon Kameleoni
Cancer Gaforrja
Capricornus Bricjapi
Carina Karena
Cassiopeia Kasiopea
Centaurus Kentauri
Cepheus
Coma Berenices
Canes Venatici Langonjtë
Auriga
Columba Pëllumbi
Circinus Kompasi
Crater Vazoja
Corona Australis Kurora E Jugut
Corona Borealis Kurora e Veriut
Corvus Korbi
Crux Kryqi
Cygnus Mjellma
Delphinus Delfini
Dorado
Draco Dragoi
Norma
Eridanus Eridamni
Sagitta Shigjetari
Fornax Furra
Gemini Binjakët
Camelopardalis Gjirafa
Canis Major Qeni i Madh
Ursa Major Arusha e Madhe
Grus
Hercules Herkuli
Horologium Ora
Hydra Hidra
Hydrus Hidri
Indus
Lacerta Hardhuca
Monoceros Njëbrirëshi
Lepus Lepuri
Leo Luani
Lupus Ujku
Lynx Rrëqebulli
Lyra Lira
Antlia
Microscopium Mikroskopi
Musca Miza
Octans
Apus Zogu i Parajsës
Ophiuchus
Orion Orioni
Pavo Palloi
Pegasus Pegasus
Pictor Piktori
Perseus Perseu
Equuleus Mëzi
Canis Minor Qeni i Vogël
Leo Minor Luani i Vogël
Vulpecula Dhelpra
Ursa Minor Arusha e Vogël
Phoenix Feniksi
Pisces Peshqit
Piscis Austrinus Peshku i Jugut
Volans Peshku Fluturues
Puppis Bashi
Reticulum Rrjetëza
Sagittarius Shigjetari
Scorpius Akrepi
Serpens Gjarpri
Sextans
Mensa Tryeza
Taurus Demi
Telescopium Teleskopi
Tucana Tukani
Triangulum Trekëndëshi
Triangulum Australe Trekëndëshi i Jugut
Aquarius Ujori
Virgo Virgjëresha
Vela Vela

Statistika me Piwik mbi vizitat në site-in tuaj

Të dhënat statistikore mbi vizitat në site-in apo faqet tuaja Web  janë një mjet me interes për të zotin. Sisteme të ndryshëm për administrim lënde përdorin mekanizma të ndryshëm për këtë qëllim. Google Analytics është i pari që vjen në mend.  E meta e këtyre sistemeve është fakti që u takojnë shoqërive të cilat ofrojnë edhe shërbimin e strehimit të site-it ose blogut të dikujt, duke hequr kështu, teorikisht,  çdo mundësi kontrolli të plotë dhe administrim të pavarur të statistikave. Aksh biznes duhet të sjellë në mendje konkurrentët, në çdo hap që ka të bëjë me aktivitetin e biznesit. Dhe statistikat janë pjesë e këtyre hapave. Por edhe në rastin kur nuk ka arsye për të pasur frikë nga konkurrentët, si i bëhet në rastet kur ai që të ofron statistikat zhduket një ditë të bukur apo biznesi i tij falimenton? Ose  le të themi ai biznesi ndërron duart? Ç’ndodh me statistikat tuaja?

Për të dalë nga dilema të tilla, si në raste të tjera të ngjashme, projektet me burim të hapur janë alternativë më e mirë. Një i tillë është Piwik-u:

Piwik-u është një program statistikash web, me burim të hapur, që qarkullon nën lejen GPL dhe që mund ta shkarkoni e përdorni në shërbyesin tuaj web. Ju furnizon raporte të hollësishme në kohë reale rreth vizitorëve të faqeve tuaja web: motorët e kërkimit dhe fjalëkyçat që ata përdorën, gjuhën që flasin, faqet tuaja më popullore… e plot të tjera.

sipas autorëve të projektit.

Një demostrim të përkthimit në Shqip të Piwik-ut mund ta shihni te kjo lidhje. Majtas sipër mund të zgjidhni Shqipen për të parë se si duket Piwik-u në Shqip, në funksionim e sipër.

Instalimi i programit është i thjeshtë, me pak hapa dhe thuajse bëhet vetvetiu:

Pas instalimit, instalimi juaj i Piwik-ut është gati të vjelë të dhënat e para dhe të krijojë për to statistika të hollësishme, të dobishme dhe të këndshme për syrin.

Firefox-i përparon edhe ndër shqiptarët

Disa statistika të botuara te Peshku Pa Ujë hedhin dritë mbi parapëlqimet e përdoruesve shqiptarë të Interneti lidhur me shfletuesat për Internetin. Për Firefox-in statistika të tilla kanë munguar deri më sot. Edhe pse jo të plota, edhe pse përfundimet që mund të nxirren flasin vetëm në mënyrë të tërthortë, prapëseprapë statistikat janë të kënaqshme dhe premtuese.
Rrjedha e sapo botuar te Peshku Pa Ujë, tregon se 32.4% e vizitorëve të PPU-së gjatë periudhës Gusht – Shtator përdorën Firefox-in për të lexuar faqet e Peshkut, ndërkohë që shifrat përgjegjëse për të njëjtën periudhë të vitit 2008 është 27.27%. Pra brenda një viti përdorimi i shfletuesit që vjen nga Burimi i Hapur është rritur me 5%. Ndërkohë që vizitat te PPU-ja të bëra me IE janë ulur brenda një viti me 10%.

Më konkretisht:

rritja e Firefox-it karshi rënies së IE

Hidhet në qarkullim versioni përfundimtar beta i Firefox-it 3.5

Version përfundimtar beta sapo është hedhur në qarkullim. Lidhjet për të shkarkuar përkthimin në Shqip janë si vijon:

për Windows
për Mac
për Linux

Zëvendësimi i sq me en-US te fundi i këtyre lidhjeve do t’ju japë shkarkimin në Anglisht.

WordPress-i në Shqip

WordPress-i është një nga platformat më të njohura për krijim dhe mirëmbajtje blogjesh, i përdorur edhe nga shumë blogistë shqiptarë. Përkthimin e tij në Shqip e kam përfunduar, dhe shumë shpejt do të jetë i passhëm zyrtarisht site-i zyrtar. Deri atëherë, një ide mund ta krijoni nga këto foto ekrani:

Foto nga WordPress-i në Shqip

Firefox 3 qarkullon zyrtarisht edhe ne Shqip më së fundmi

Shfletuesi i mirënjohur Firefox 3 ka gati një muaj që qarkulloi zyrtarisht, këtë herë edhe me Shqipen si pjesë e bashkësisë së gjuhëve në të cilat ofrohet falas.
Hollësitë rreth tij dhe se si mund të shkarkohet mund t’i gjeni te faqet e Mozilla Europës.
Një paraqitje shumë e përmbledhur për ata që nuk duan të lodhen duke lexuar mund ta shihni në këtë video të shkurtër. Videon mund ta shkarkoni edhe prej këtej, për ta parë me programin tuaj të parapëlqyer.

Ndihmoni që Firefox-i të vendosë rekord Guinness

Firefox 3-shi nuk është shumë larg nga dita e hedhjes zyrtarisht në qarkullim. Për ta bërë më pikante ngjarjen, Spreadfirefox-i mendoi një rrugë më tepër për të ndihmuar në përhapjen e Firefox-it: bërjen e Firefox 3-shit programin që do të vendosë rekord Guinness si programi më i shkarkuar brenda 24 orësh.
Përdoruesit nga Shqipëria, përgjithësisht kanë treguar pak ngazëllim për programin në fjalë. Po për habi, Shqipëria është e para për nga numri i zotimeve deri në këtë minutë. Zotimet mund të shihen duke vizituar lidhjen e fushatës në fjalë. Ndoshta ka diçka që nuk shkon me mënyrën e numërimit të zotimeve sipas vendeve. Sepse nuk ka se si përdoruesit nga Shqipëria të tejkalojnë ata nga Gjermania apo Polonia, vende ku Firefox-i ka një bazë të rëndësishme përdoruesish. Në të kundërt, ky do të ishte lajm i shumëpritur.
Pavarësisht se sa i vërtetë është të qenët e Shqipërisë në krye, nëse Firefox-i është një program i dashur për ju, jepni ndihmesën tuaj me një zotim për shkarkimin e Firefox 3-shit në ditën e shpallur si Dita e Shkarkimeve për të.

« Faqja e MëparshmeFaqja Pasuese »

© 2012-2018 Programe Shqip Creative Commons License
Lënda e këtushme mund të përdoret sipas një lejeje Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.