Arkivë për etiketën 'përkthim'

Software-i i Lirë Tani Është Edhe Më i Rëndësishëm

nga Richard Stallman

Një version thelbësisht i redaktuar i këtij artikulli u botua në Wired.

U mbushën 30 vjet që prej fillimit të Lëvizjes për Software të Lirë, veprimtaria e të cilës synon që software-i të respektojë lirinë e përdoruesve dhe të bashkësisë. Të tillë software e quajmë “të lirë” dhe “libre” (e përdorim këtë fjalë që të theksojmë aspektin se e kemi fjalën për lirinë, jo çmimin). Disa programe pronësore, të tilla si Photoshop, janë shumë të shtrenjta; të tjera, fjala vjen Flash Player, janë falas—sipas njërës mënyrë, apo tjetrës, ato ua nënshtrojnë përdoruesit pushtetit të të zotit të programit.

Shumë gjëra kanë ndryshuar që prej atyre fillimeve: shumica e njerëzve, në vendet e përparuara, tani kanë në zotërim kompjuter (ndonjëherë të quajtur “telefona”) dhe lidhen në Internet përmes tyre. Software-i jo i lirë ende i bën përdoruesit t’ia dorëzojnë dikujt tjetër kontrollin mbi punimin e kompjuterëve, por tani ka edhe një tjetër mënyrë për ta humbur atë: Service as a Software Substitute (Shërbimi si Zëvendësues Software-i) , ose SaaSS, që do të thotë t’ia lësh shërbyesit të dikujt tjetër të kryejë veprimet tuaja kompjuterike.

Si software-i jo i lirë, ashtu edhe SaaSS-i mund të spiunojnë përdoruesin, t’i hedhin vargonj atij, dhe madje edhe ta sulmojnë atë. Abuzimet janë të zakonshme në shërbime dhe produkte software-i pronësor, ngaqë kontrollin nuk e kanë përdoruesit. Ky është dallimi themelor: software-i jo i lirë dhe SaaSS-i kontrollohen nga një njësi tjetër (zakonisht një korporatë ose një shtet), dhe përdoruesit nuk kanë zë në kontroll. Software-i i lirë, përkundrazi, vendos përdoruesit në kontroll.

Pse ka rëndësi ky kontroll? Ngaqë liri do të thotë të keni kontroll mbi jetën tuaj. Nëse përdorni një program që të kryeni veprimtari në jetën tuaj, liria juaj varet nga sa kontroll keni mbi programin. E meritoni të keni kontrollin mbi programet që përdorni, aq më tepër kur ato i përdorni për diçka të rëndësishme në jetën tuaj.

Kontrolli i përdoruesve mbi programin lyp katër liri thelbësore.

(0) Lirinë për ta xhiruar programin si të doni, për çfarëdo qëllimi.

(1) Lirinë për të studiuar “kodin burim” të programit, dhe për ta ndryshuar atë, kështu që programi i kryen përllogaritjet ashtu si doni ju. Programet shkruhen nga programuesit në një gjuhë programimi—diçka si Anglishtja e ndërthurur me algjebrën—dhe ajo formë e programit përbën “kodin burim”. Cilido që di të programojë, dhe ka një program në formën e kodit burim, mund të lexojë kodin burim, të kuptojë funksionimin e tij, dhe ta ndryshojë madje. Kur krejt ajo që ju jepet është forma e ekzekutueshme e programit, një varg numrash që është efikas për ta ekzekutuar kompjuteri, por tejet i vështirë për ta kuptuar një qenie njerëzore, të kuptuarit dhe ndryshimi i programit në atë formë janë aq të vështirë sa thuajse e pamundur.

(2) Lirinë për të krijuar dhe shpërndarë kopje ekzakte, kur të doni. (Nuk bëhet fjalë për një detyrim; e bëni kur doni dhe se doni. Nëse programi është i lirë, kjo nuk do të thotë që dikush e ka detyrim t’ju ofrojë një kopje, ose se keni detyrim t’i ofroni ju dikujt një kopje. Shpërndarja përdoruesve e një programi pa liri është keqtrajtim i tyre; megjithatë, të vendosësh të mos e shpërndash programin—duke e përdorur privatisht—nuk keqtrajton njeri.)

(3) Lirinë për të krijuar dhe shpërndarë kopje të versioneve tuaja të modifikuara, kur doni.

Dy liritë e para duan të thonë që çdo përdorues mund të ushtrojë kontroll individual mbi programin. Me dy liritë e tjera, cilido grup përdoruesish mund të ushtrojë së toku kontroll kolektiv mbi programin. Me krejt katër liritë, përdoruesit e kontrollojnë plotësisht programin. Nëse cilado prej tyre mungon ose nuk është e mjaftueshme, programi është pronësor (jo i lirë), dhe i padrejtë.

Për veprimtari praktike përdoren gjithashtu lloje të tjera veprash, përfshi receta gatimesh, vepra edukative, të tilla si libra shkollorë, vepra referencash, të tilla si fjalorët apo enciklopeditë, llojet e shkronjave për të shfaqur paragrafë teksti, diagrame qarqesh që mund të ndërtohen nga njerëzit, dhe stampa për të krijuar objekte të dobishme (jo thjesht zbukuruese) me një shtypës 3D. Ngaqë këto nuk janë software, lëvizja e software-it të lirë nuk i mbulon ato, në kuptimin e ngushtë të fjalës; por i njëjti arsyetim zbatohet dhe shpie në të njëjtin përfundim: këto vepra duhet të bartin katër liritë.

Një program i lirë ju lejon të luani me të, për ta bërë të bëjë atë që doni (ose të reshtë së bëri diçka që ju nuk e pëlqeni). Të luash me software-in mund të tingëllojë qesharake, nëse jeni mësuar me software-in pronësor si një kuti të vulosur, por në Botën e Lirë është gjë e zakonshme, dhe një rrugë e mirë për të mësuar programim. Madje edhe një nga mënyrat tradicionale amerikane të kalimit të kohës së lirë, futja e duarve në makina, tani e ka rrugën të zënë, ngaqë makinat përmbajnë software jo të lirë.

Padrejtësitë e Pronësorësisë

Nëse përdoruesi nuk e kontrollon programin, programi kontrollon përdoruesit. Me software-in pronësor, gjithmonë ka një njësi, “pronari” i një programi, që kontrollon programin—dhe përmes kësaj, ushtron pushtet mbi përdoruesit e tij. Një program jo i lirë është një kular, një instrument pushteti të padrejtë.

Në raste skandaloze (edhe pse kjo skandalozja është bërë shumë e zakonshme) programet pronësore janë konceptuar të spiunojnë përdoruesit, t’i kufizojnë ata, t’i censurojnë dhe të abuzojnë me ta. Për shembull, sistemi operativ i Apple iThings i bën të gjitha këto, dhe kështu bën edhe Windows-i në pajisje celulare me procesorë ARM. Windows-i, firmware-i i telefonave celularë, dhe Google Chrome për Windows përfshijnë një deriçkë universale që u lejon disa kompanive ta ndryshojnë programin së largëti pa marrë leje. Amazon Kindle ka një deriçkë që mund të përdoret për të fshirë libra.

Me synimin për t’i dhënë fund padrejtësisë së software-it të lirë, lëvizja e software-it të lirë ndërton programe që përdoruesit të çlirojnë veten. E filluam më 1984 me hartimin e sistemit të lirë operativ GNU. Sot, miliona kompjuterë xhirojnë GNU, kryesisht në formën e ndërthurjes GNU/Linux.

T’u shpërndash përdoruesve një program pa liritë, i keqtrajton ata; megjithatë, të zgjedhësh të mos e shpërndash programin, nuk keqtrajton njeri. Nëse shkruani një program dhe e përdorni privatisht, kjo nuk i bën keq njeriu. (Humbisni një rast të bëni mirë, por kjo nuk është e njëjtë me të bërit dëm.) Ndaj, kur themi që krejt software-i duhet të jetë i lirë, nënkuptojmë që çdo kopje duhet të shoqërohet me katër liritë, por nuk nënkuptojmë që dikush e ka për detyrë t’ju ofrojë një kopje.

Software-i Jo i Lirë dhe SaaSS

Software-i jo i lirë qe mënyra e parë që kompanitë të vinin nën kontroll punimin në kompjuter të njerëzve. Sot, ka një mënyrë tjetër, të quajtur Shërbimi si Zëvendësues Software-i, ose SaaSS. Kjo do të thotë t’ia lësh shërbyesit të dikujt të kryejë punët tuaja në kompjuter.

SaaSS nuk do të thotë që programet në shërbyes janë jo të lirë (megjithëqë shpesh janë). Puna është që përdorimi i SaaSS-it shkakton të njëjtat padrejtësi si përdorimi i një programi jo të lirë: janë dy shtigje te i njëjti dreq vendi. Merrni shembullin e një shërbimi SaaSS përkthimesh: Përdoruesi dërgon tekst tek shërbyesi, dhe shërbyesi e përkthen (nga Anglishtja në Spanjisht, të themi) dhe ia dërgon përkthimin mbrapsht përdoruesit. Që prej kësaj, akti i përkthimit është nën kontrollin e operatorit të shërbyesit, në vend se nën atë të përdoruesit.

Nëse përdorni SaaSS, operatori i shërbyesit kontrollon punimin tuaj në kompjuter. Kjo kërkon që t’ia besoni krejt të dhënat tuaja përkatëse operatorit të shërbyesit, të cilin do ta detyrojnë t’ia tregojë ato shtetit po ashtu—kujt i shërben pra ky shërbyes, në fund të fundit?

Padrejtësi të Dorës së Parë dhe të Dytë

Kur përdorni programe pronësore ose SaaSS, së pari i bëni dëm vetes, ngaqë kjo i jep një njësie pushtet të padrejtë mbi ju. Për të mirën tuaj, do të duhej t’i hiqeshit kësaj. U bën gjithashtu dëm të tjerëve, nëse premtoni që të mos ndani gjë me të tjerët. Të mbash një premtim të tillë është gjë e ligë, dhe më pak e ligë ta shkelësh; që të jeni vërtet të drejtë, nuk do të duhej ta bënit fare premtimin.

Ka raste kur përdorimi i software-it jo të lirë ushtron presion mbi të tjerët të bëjnë edhe ata ashtu. Skype-i është një shembull i qartë: kur një person përdor software-in jo të lirë klient të Skype-it, i kërkon një personi tjetër të përdorë po ashtu atë software—e kështu që të dy dorëzojnë lirinë e tyre. (Google Hangouts ka të njëjtin problem.) Është e dëmshme madje edhe t’i këshillosh programe të tilla. Do të duhej që ne të refuzonim t’i përdornim qoftë edhe për pak, qoftë edhe në kompjuterin e dikujt tjetër.

Një tjetër gjë e dëmshme nga përdorimi i programeve jo të lira dhe SaaSS-it është se kështu shpërblehet ai që e bën, duke nxitur zhvillimin e mëtejshëm të atij programi ose “shërbimi”, duke sjellë kështu që nën thundrën e një kompanie të bien më tepër njerëz.

Të gjitha format e dëmit të tërthortë zmadhohen edhe më, kur përdoruesi është një ent publik ose një shkollë.

Software-i i Lirë dhe Shteti

Agjencitë publike ekzistojnë për njerëzit, jo për vetveten. Kur punojnë në kompjuter, e bëjnë këtë për njerëzit. E kanë detyrë të ruajnë kontrollin e plotë mbi punimin në kompjuter, për të bërë kështu të mundur që ai të kryhet si duhet për njerëzit. (Kjo përbën sovranitetin kompjuterik të shtetit.) Ata nuk duhet të lejojnë kurrë që kontrolli mbi anën kompjuterike të shtetit të bjerë në duar private.

Ruajtjen e kontrollit mbi punimin në kompjuter të njerëzve, agjencitë publike nuk duhet ta bëjnë me software pronësor (software në kontrollin e një enti tjetër veç shtetit). Dhe nuk duhet t’ia besojnë një shërbimi të programuar dhe xhiruar nga një ent tjetër veç shtetit, ngaqë kjo do të ishte SaaSS.

Software-i pronësor nuk ka asnjë lloj sigurie në një rast kyç — kur përdoret kundër zhvilluesit të tij. Dhe zhvilluesi mund të ndihmojë të tjerët të sulmojnë. Microsoft-i i tregon të meta të Windows-it NSA-së (agjencia qeveritare e spiunazhit dixhital të ShBA-ve) përpara se t’i ndreqë ato. Nuk e dimë nëse kështu bën edhe Apple-i, por edhe ky gjendet nën të njëjtën trysni qeveritare si Microsoft-i. Nëse qeveria e cilitdo vendi tjetër përdor software të tillë, vë në rrezik sigurinë kombëtare. Doni që NSA-ja të fusë hundët në kompjuterët e qeverisë juaj? Shihni rregullat e këshilluara prej nesh për qeveritë për promovomin e software-it të lirë.

Software-i i Lirë dhe Arsimi

Shkollat (dhe këtu përfshihen veprimtaritë edukative) ndikojnë të ardhmen e shoqërisë përmes asaj çka u mësojnë nxënësve. Ato do të duhej të jepnin përjashtimisht mësim software të lirë, duke e ushtruar për të mirën ndikimin e tyre. Të japësh mësim një program pronësor do të thotë të mbjellësh varësi, çka shkon kundër misionit të arsimit. Duke i stërvitur nxënësit në përdorimin e software-it të lirë, shkollat do ta drejtojnë të ardhmen e shoqërisë drejt lirisë, dhe do të ndihmojë programuesit e talentuar të bëhen të zotë.

Ato do t’u mësonin nxënësve zakonin e bashkëpunimit, ndihmës për njëri-tjetrin. Çdo klasë do të duhej të kishte këtë rregull: “Nxënës, kjo klasë është një vend ku ne ndajmë me njëri-tjetrin dijen tonë. Nëse sillni në klasë software, nuk mund ta mbani për veten. Në vend të kësaj, duhet të ndani kopje të tij me gjithë klasën—përfshi kodin e tij burim, në rast se dikush dëshiron të mësojë prej tij. Për këtë arsye, sjellja në klasë e software-it pronësor nuk lejohet, hiq rastet kur kjo bëhet për retroinxhinierim të tij.”

Zhvilluesit pronësorë do të na vinin t’i ndëshkonim nxënësit që janë aq zemërmirë sa të ndajnë software me të tjerët, dhe t’i pengonim ata që janë aq kureshtarë sa të duan ta ndryshojnë atë. Kjo do të thotë arsimim i shtrembër. Shihni http://www.gnu.org/education/ për më tepër diskutime rreth përdorimit të software-it të lirë në shkolla.

Software i Lirë: Më Shumë Se “Avantazhe”

Më kërkojnë shpesh të përshkruaj “avantazhet” e software-it të lirë. Por fjala “avantazhe” është shumë e dobët kur vjen puna te liria. Jeta pa liri është shtypje, dhe kjo vlen edhe për punimin në kompjuter, si për çdo veprimtari tjetër në jetën tonë. Ne duhet të refuzojmë dhënien e kontrollit mbi punimin në kompjuter pronarëve të programeve ose të shërbimeve kompjuterike. Kjo është gjëja e drejtë që duhet bërë, për arsye egoiste; por jo vetëm për arsye egoiste.

Liria përfshin lirinë për të bashkëpunuar me të tjerët. T’ua mohosh njerëzve atë liri do të thotë t’i mbash ata të përçarë, çka është fillimi i një skeme për t’i shtypur ata. Në bashkësinë e software-it të lirë, jemi shumë të ndërgjegjshëm mbi rëndësinë e lirisë për të bashkëpunuar me të tjerët, ngaqë puna jonë përfaqëson bashkëpunim të organizuar. Nëse shoku juaj ju viziton dhe sheh që përdorni një program, mund t’ju kërkojë një kopje. Një program që jua ndalon rishpërndarjen e tij, ose që thotë se “nuk është menduar ta bëni”, është anti-shoqëror.

Në lëmin kompjuterik, bashkëveprimi përfshin rishpërndarjen e kopjeve ekzakte të një programi për përdoruesit e tjerë. Përfshin gjithashtu shpërndarjen për ta të versioneve tuaja të ndryshuara. Software-i i lirë i nxit forma të tilla bashkëpunimi, ndërsa software-i pronësor i ndalon ato. E ndalon rishpërndarjen e kopjeve, dhe duke u mohuar përdoruesve kodin burim, i pengon ata të bëjnë ndryshime. SaaSS-i ka të njëjtat efekte: nëse punimi juaj në kompjuter zhvillohet nëpër web, te shërbyesi i dikujt tjetër, nga kopja e dikujt tjetër e një programi, nuk e shihni apo prekni dot software-in që kryen përllogaritjet për ju, ndaj nuk mund ta rishpërndani ose ndryshoni dot.

Përfundim

Ne e meritojmë të kemi kontroll mbi punimin tonë në kompjuter; si mund ta fitojmë këtë kontroll? Duke mos pranuar software jo të lirë në kompjuterët që zotërojmë ose përdorim rregullisht, dhe duke mos pranuar SaaSS-e. Duke zhvilluar software të lirë (ata prej nesh që janë programues). Duke mos pranuar të zhvillojmë ose promovojmë software jo të lirë ose SaaSS-e. Duke i përhapur këto ide te të tjerët.

Ne dhe mijëra përdorues e kemi bërë këtë që prej 1984-s, prej kësaj kemi tani sistemin operativ të lirë GNU/Linux që kushdo—programues ose jo—mund ta përdorë. Bashkojuni kauzës sonë, si programues ose si veprimtar. Le t’i çlirojmë të tërë përdoruesit e kompjuterit.

Të drejta kopjimi © 2013 Richard Stallman

Kjo faqe mund të përdoret sipas një lejeje Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 United States License.

Marrë nga Projekti GNU

Jetpack për WordPress në Shqip

 

Për përdoruesit e blogjeve të strehuar në WordPress.com Jetpack-u është një paketë e njohur shtojcash që shtojnë veçori mjaft të dobishme si për administrimin e blogut, ashtu edhe për përdoruesit. Versioni 2.0.4 i shtojcës është versioni më i ri. Ky version përmban edhe një version Shqip të plotë.

Jetpack

Pas instalimit të tij në blogun tuaj, gjëja e parë që do t’ju kërkohet për ta bërë të mundur shfrytëzimin e Jetpack-ut është lidhja e blogut tuaj me llogarinë tuaj në WordPress.com. Nëse nuk keni një të tillë, do t’ju ofrohet mundësia për krijimin e një llogarie WordPress.com.Jetpack_thuajse_gati

Mekanizmat e ofruara nga Jetpack-u janë të shumta. Pasi të krijohet lidhja e blogut tuaj me llogarinë tuaj në WordPress.com, do t’ju paraqiten thjesht dhe bukur të gjitha, së bashku me lidhje për t’u njohur më thellë me secilën dhe për formësimin e secilës në përputhje me blogun tuaj dhe sipas funksioneve që dëshironi për secilën. Aktivizimi dhe aktivizimi i secilës bëhet në mënyrë individuale, po në atë skenë.pjesët

Më poshtë mund të shihni, sa për të ilustruar idenë, pjesën e Jetpack-ut që administron përdorimin e postimeve të blogut tuaj në rrjete shoqërore të njohur. Mund të zgjidhni rrjetin, ose rrjetet që dëshironi.

Publicize

Jetpack është kryesisht i menduar për ata që blogjet e tyre i kanë në WordPress.com. Por mund të përdoret edhe nga blogje që nuk ruhen në të, por që janë ndërtuar me WordPress. Për rastet që përfshihen në këtë kategori të dytë, përpara se të vendoset po ose jo, është mirë të merret në konsideratë fakti që blogu juaj, pra lënda dhe funksione të tjerë të tij do të lidhen për këtë me shërbyesit e një pale të tretë, WordPress.com. Kjo, si gjithmonë në raste të tilla, kërkon peshimin me kujdes të hapit: a preket privatësia e blogut tuaj prej një hapi të tillë? Dëshironi që palë të treta të njohin dhe administrojnë pjesë të lëndës së blogut tuaj? A kryhet prej këtyre palëve të treta vetëm sa thuhet, apo ka gjëra të tjera që nuk duken në pamje të parë.

Përtej këtyre gjërave që kërkojnë sqarim për secilin rast, Jetpack-u mbetet megjithatë një mjet i vyer për blogje WordPress.

 

 

Sajt/sit/site/”site”… e ardhmja e afërt e termave në trajtë të papërkthyer ende të pakanonizuar.

Shtysa për postimin që vijon erdhi prej një artikulli në Shekullin e para disa ditëve, Sëmundja Foshnjore Powerpoint. Përmbledhtas, ajo që ka interes për tematikën e blogut të këtushëm është përdorimi i disa termave në trajtë të papërkthyer. Apo ndoshta është më mirë të flitet për trajta, sa kohë që nuk ka një të tillë të vetme, por disa, secila ende e pakanonizuar.

Në artikull përdoret për herë të parë një term i ri, bulletizim, që nuk përfaqëson gjë tjetër veç analizë ose listë me pika (kyçe u thoshin dikur, apo përmbledhëse?). Për ata që nuk e kanë ndeshur deri më sot, grafikisht do të ishte diçka e tillë:

  • pika I e diskutimit
  • pika II e diskutimit
  • pika II e diskutimit
  • …………………….
  • pika n e diskutimit

Nuk jam i bindur se sa i nevojshëm është ky term i ri, ose çfarë nevojash do të përmbushte, të cilat nocioni i vjetër i listës me pika nuk i përmbush më. Megjithatë, le ta mbajmë shënim hëpërhë. Por le të vëmë njësoj në dukje që vetë autori, përgjatë artikullit, flet për lista të bulletizuara, që nuk janë gjë tjetër veç një formë grafike paraqitjeje e listave, njëlloj me një të tillë të numëruar, ose ku elementet radhiten njëri mbi tjetrin dhe tregohen grafikisht me një simbol tjetër, * të themi:

* Element

* Element

* Element

* Element

Tjetër përdorim që duhet shënuar është ai i termave të ndryshëm për diapozitivat. Përgjatë artikullit ato emërtohen edhe si kartela/slides/pamje rrëshqitëse/diapozitiva. Sajt (sic) është një tjetër rast që duhet nxjerrë në pah. Ky përdorim u shtohet atyre të site, sit, web-faqe, apo thjesht faqe. Së fundi, do hasni në artikull terma të tillë si shabllone resumé-sh, sondazhe opinioni, programe interaktive.

Disa prej termave të mësipërm mund të jenë ndeshur edhe më parë, përdorur nga autorë të ndryshëm. Po rasti i tanishëm ndryshon paksa, meqë përdorimi i tyre vjen nga dikush i njohur në punë të gjuhës. Përfshirja e hershme dhe e thellë e autorit në çështje të shqipes së sotme lyp padyshim vëmendje për raste të tilla, kur opinioni shpërfaqet në përdorimet e termave përkatës. Opinione të tilla, nga kolegë të tij, mbeten ende të rralla, e kjo vetëm e vështirëson orientimin këtu.

Teorikisht, pas kanonizimit hipotetik të njërës trajtë, hedhja e saj në përdorim është teknikisht e lehtë, për sa i takon programeve. Fjala vjen, le të mendojmë për një çast se vendoset që të përdoret trajta sajt. Zëvendësimi i çfarëdo trajte tjetër me të kanonizuarën, te përkthimi i një programi, është punë minutash. Por nuk dihet nëse kjo do të sillte birësimin vetvetiu në përdorimin praktik të trajtës së kanonizuar. Nuk ka ende shembuj të qartë që mund të ilustronin procesin. Gjendemi në një fushë krejt të mjegullt, ndaj edhe zërat nga profesionistët janë kaq të nevojshëm.

Karmen – Versioni më i ri i WordPress-it.

WordPress 2.9, oh so fine
I want to make you mine,
all the time…

Versioni 2.9 i WordPress-it sapo është hedhur në qarkullim. Çfarë është WordPress-i?
WordPress-i është një platformë publikimesh në Web, ose programi që lejon ndërtimin dhe mirëmbajtjen e blogjeve të tillë si:
Peizazhe të Fjalës
kolektiviza
Tirana Calling
akull-naja
bletëbzz
Pëshpërima
Baba Cjapi
lumbardhi
Funky Fish
Adri Nurellari
yummania
Informacione
Blogu për Televizion
Lajme News
midis nesh
Zëri i Aryes
KF Apolonia

sa për të përmendur disa prej tyre. Edhe blogu i këtushëm funksionon nën WordPress.

Versioni i ri, i pagëzuar “Karmen”, përmban një sërë të rejash interesante për përdoruesin:

1. Mekanizëm global ”zhbërjesh”, që ju lejon kthimin e një postimi apo komenti të fshirë gabimisht.
2. Përpunues pamjesh i trupëzuar që lejon qethje, përpunime, rrotullime dhe ripërmasime pamjesh. Kjo veçori është e para në një varg  përmirësimesh të lidhura me trajtim mediash në një blog.
3. Përditësim shtojcash dhe kontroll përputhshmërie të tyre në masë, edhe 10 shtojca njëherazi, e jo më një e nga një. Kjo duhet t’jua heqë frikën nga përditësimet.
4. Trupëzim videosh më i lehtë, thjesht hidhni URL-në e një videoje YouTube, Daily Motion, Blip.tv, Flickr, Hulu, Viddler, Qik, Revision3, Scribd, Google Video, Photobucket, PollDaddy, apo WordPress.tv dhe programi kujdeset për të tjerat.

Versionin Shqip për 2.9 do ta gjeni këtu

Përkthimi i Skyculture-it për Stellarium

Skyculture është pjesë e programit Stellarium. Është ajo pjesë që mbulon emrat që u janë dhënë yjësive të shumta të qiellit tonë. Mjafton të sillni ndërmend emra si Arusha e Madhe ose Arusha e Vogël dhe e keni kapur thelbin e Skyculture-it. Ndërkohë që Stellarium është përkthyer në Shqip gati plotësisht, Skyculture ka nevojë për ca punë akoma. Një përpjekje vijon më poshtë, 508 vargje gjithsej (137 të papërkthyera) . Kushdo që interesohet, le të provojë të bëjë ndreqjet që mendon dhe të japë ndihmesën me përkthime të reja për termat e papërkthyer. Bashkimi bën fuqinë.
Siç mund të shihet, emrat kanë pak lojë brenda, kështu që jepini krahë frymëzimit tuaj.

Vargu origjinal Përkthimi
Northern Dipper
Curved Array
Coiled Thong
Wings Krahë
Chariot Karroja
Tail Bishti
Winnowing Basket
Dipper
Drum Daullja
Three Steps Tre Hapat
Imperial Guards Rojet Perandorake
Horn Briri
Willow Shelgu
Imperial Passageway Rrugëkalimi Perandorak
Kitchen Kuzhina
River Turtle Breshkë Lumi
Stomach Stomaku
Great General Gjenerali i Madh
Wall Muri
Legs Këmbët
Root Rrënjë
Ramparts Ledhet
Flying Corridor Korridori Fluturues
Outer Fence Gardhi i Përtejshëm
Ford Vau
Seven Excellencies Shtatë Shkëlqesat
Market Treg
Five Chariots Pesë Qerret
Rolled Tongue Gjuha e Mbështjellë
Net Rrjetë
Toilet Banjua
Screen Ekran
Soldiers Market Treg Ushtarësh
Square Granary Hambari Katror
Three Stars Tre Yjet
Four Channels Katër Kanalet
Well Pusi
South River Lumi i Jugut
North River Lumi i Veriut
Five Feudal Kings Pesë Mbretërit Feudalë
Orchard Frutorja
Meadows Livadhet
Circular Granary Hambari Rrethor
Purple Palace Pallati i Purpurt
Extended Net Rrjetë e Zgjeruar
Arsenal Arsenal
Hook Gremça
Supreme Palace Pallati Suprem
Jade Well
Lance Ushta
Boat Lundra
Mausoleum Mauzoleum
Dog Qeni
Earth God’s Temple Tempulli i Zotit të Tokës
Bow and Arrow Hark dhe Shigjetë
Pestle Çoku
Mortar Havani
Rooftop Taraca
Thunderbolt Rrufeja
Chariot Yard Oborri i Karros
Good Gourd Kungulli i mirë
Rotten gourd Kungulli i Prishur
Encampment Fushimi
Thunder and Lightning Rrufe dhe Bubullima
Palace Gate Porta e Pallatit
Emptiness Boshllëk
Weaving Girl Endsja
Girl Çupa
Ox Gjedhi
Heart Zemër
Room Dhomë
Spring Burimi
Establishment
Flail Fshikull
Spear Shtiza
Right Flag Flamuri i Djathtë
Left Flag Flamuri i Majtë
Drumstick Purteka
Bond Lidhja
Woman’s Bed Shtrat Gruaje
Western Door Dera Perëndimore
Eastern Door Dera Lindore
Farmland Ara
Star Yll
Ghosts Fantazmat
Xuanyuan Ksuanjan
Tripod Trikëmbëshi
Neck Qafë
Zaofu Zaofu
Market Officer Nëpunësi i Tregut
Banner of Three Stars Flamuri i Tre Yjeve
Bull’s Foreleg Të përparmet e Buallit
Two Poles DyPolet
Lion Luani
Two Jaws Dy Nofullat
Sah Zogu
Bird Zogu
Sek Sek
Triangle Trekëndëshi
Ferry Boat Trageti
Crocodile Krokodili
Selkis Selkis
Prow Bashi
Horus Horus
Sheepfold Vatha
Giant Gjiganti
Hippopotamus Hipopotami
Flock Tufa
Pair of Stars Çift Yjesh
Khanuwy Fish Peshku Kanui
Jaw Nofulla
Mooring Post Vend Ankorimi
Kenemet Kenemet
Chematy Kemati
Waty Bekety Uati Beketi
Sheep Delja
Stars of Water Yje Uji
Two Sunbeams Du Rreze Dielli
Two Placed Far Apart Dy të Vënë Larg
Dogs Zagarët
Collarbones Kularthet
Lamp Stand
Caribou
Two in Front Dy në Ballë
Breastbone Dërrasa e Kraharorit
Runners Rendësit
Blubber Container Qyp Me Dhjamë
The One Behind Ai Mbrapa
Holy Kettle Ibriku i Shenjtë
Farm of Capital City Ferma e Kryeqytetit
Dignity of King Dinjiteti i Mbretit
Nomination Emërim
Gate of Sky Porta e Qiellit
Equality Barazi
Helper Ndihmës
Position of Holy King Pozicioni i Mbretit të Shenjtë
Neck of Dragon Qafa e Dragoit
Beheading Kokëprerja
Judge Gjykatësi
Flutting Flag
Javelin of Sky Shtiza e Qiellit
Seat for Longevity Vend për Jetëgjatësi
Oar for visitor Rremë për vizitorin
Milk of Sky Qumështi i Qiellit
House of Queen Shtëpia e Mbretëreshës
Ancient Chariot Qerrja e Lashtë
Carriage for King Karrocë për Mbretin
General of Cavalry Gjeneral Kavalerie
Cavalry of Emperor Kavaleria e Perandorit
General of Mobile Troops Gjeneral për Trupat e Lëvizshme
East Road Rruga e Lindjes
Gate Bolt Llozi
Door Lock and Key Dry dhe Çelës
Penalty Ndëshkim
Royal Hall Salla Mbretërore
Chamberlain Shambellan
Sun Dielli
West Road Rruga e Perëndimit
Seat of Emperor Vendi i Perandorit
Five Troops Pesë Trupat
River of Sky Lumi i Qiellit
Prayer for Progeny
Fish Peshku
Forcast
Yard for Empresses Baçja e Perëndeshës
Holy Palace Pallati i Shenjtë
Winnow
Outer Pestle Çoku i Jashtëm
Chaff Byku
Head of Town Kreu i Qytetit
Build Ndërtim
Fowl of Sky Shpendi i Qiellit
Schrine of Sky Tempulli i Qiellit
Northeastern Nations Kombet Verilindore
Old Farmer Bujk i Vjetër
Snapping Turtle
Road for Emperor Rrugë për Perandor
The Weaver Endësja
River adjoining Tower Lumë krah Kullës
Drum of River Daullja e Lumit
Drumstick of Sky Shkopthi i Qiellit
Cow leading Man Lopë para Robit
Bank Spread
Basket for Silkworm Kosh për Krimb Mëndafshi
Officer for Cart Karroxhiu
Ferry of Sky Lundra e Qiellit
Fruit Frut
Seed Farë
Storage for Lady Depo për Zonjën
Court Lady Zonjë Oborri
Judge Fault Faji i Kadiut
Amend Fault
Grant Life Fali Jetën
Punish Ndëshkoje
Empty House Shtëpi Bosh
Weep Qarje
Sob Dënesë
Castle with Rampart Kështjella me Ledhe
Hook for Dress Çengel Rrobash
Groom Dhëndri
Office for Chariot Nëpunësi për Qerren
Human Njerëzor
Inner Pestle Çoku i Brendshëm
Warehouse of Sky Depoja e Qiellit
Tomb Varri
Cover of House Mbulesa e Shtëpisë
Broken Mortar Havani i Thyer
Climbing Serpent Gjarpri Përpjetë
Palace of Emperor Pallati i Perandorit
Detached Palace Pallati i Mënjanuar
Ofice for Construction Zyrë Ndërtimesh
Lightening Rrufe
Rampart Ledhi
Troops of Sky Trupat e Qiellit
Village for Patrol Fshat për Patrullë
Net of Sky Rrjetë e Qiellit
Stable of Sky Stalla e Qiellit
Eastern Wall Muri Lindor
Civil Engineer Inxhinier Civil
Thunderbolts Vetëtimat
Clouds and Rain Re dhe Shi
Highway Autorrugë
Whip Kamzhiku
Officer for Chariot of Nëpunës për Qerren e
Side Road Rrugë Anësore
Armory Depo Armësh
Southern Gate of Emperator Porta Jugore e Perandorit
Outer Folding Screen
Toilet of Sky Qenefi i Qiellit
Architect Arkiteki
Emperator Perandori
Watchtower Vendroja
Left Elm
Right Elm
Storehouse of Sky Depoja e Qiellit
Stack of Cereals Duaj Drithi
Ship of Sky Anija e Qiellit
Store of Water Rezervë Uji
Heap of Corpse Grumbull Kufomash
Stomach of Tiger Stomaku i Tigrit
Store of Millet for Depo Meli për
Storehouse for Cereals Depo Drithi
Whetstone Grihë
Shaman of Sky Shamani i Qiellit
Ear and Eye of Veshi dhe Syri i
Moon Hëna
Hill of Sky Kodër Qielli
Conspiracy of Sky Përbetimi i Qiellit
Fodder Tagji
Garage for Chariot Garazh Qerresh
Pond for Fish Pellg për Peshk
Pillar Kollonë
Puddle of Sky Pellgu i Qiellit
Kings Mbretërit
Gateway of Sky Hyrja e Qiellit
Flage of Saam Kamzhiku i Saamit
Village of Sky Fshati i Qiellit
Belvedere of Sky Belvederja e Qiellit
General of Border Gjeneral Kufiri
Cerficate of Sky Dëshmia e Qiellit
Flag of Emperor Flamur Perandori
Nine Territory Nëntë Territoret
Garden of Sky Kopshti i Qiellit
Settled Flag Bajrak i Ngulur
Forcast Calamity Hata e Parashikur
Scout of Three Troups
Saam Saam
Expeditionary Force Forcë Ndëshkimore
Well for Millitary Pus për Koshadhet
Well of Jade Pus Nefriti
Folding Screen
Arrow Shigjetë
Piled Brushwood Tog me Shkarpa
Northern River Lumi Verior
Five Lords Pesë Zotat
Wine Glass of Sky Gotë Vere e Qiellit
Eastern Well Pushi Lindor
Flood control Pritë përmbytjeje
Balance of Water Baraspeshë e Ujit
Four Spirit of River Katër Shpirtrat e Lumit
Southern River Lumi i Jugut
Twin Gate Porta e Binjakëve
Bow Harku
Star of Wolf Ylli i Ujkut
Wild Fowls Shpendët e Egra
Market for Army Pazar për Koshadhet
Grandchildren Nipërit
Son Biri
Grown-up I pjekuri
Oldman Plaku
Beacon Fari
Eye of Sky Syu i Qiellit
Pile of Dead Kapicë të Vdekurish
Green Ridge Kreshta e Gjelbër
Outer Kitchen Kuzhina e Jashtme
Dog of Sky Zagari i Qiellit
Spirit of GuRyoung Shpirti i Guryongut
Flag of Wine Officer Bajraku i Qilarxhiut
Officer of Kitchen Nëpunës Kuzhine
Equality and Fair Barazi dhe Drejtësi
Emperor HeonWon Perandori HeonWon
Capital of Sky Kryeqyteti i Qiellit
Chief of Farming Shefi i Bujqësisë
Officer of Tomb Nëpunësi i Varrit
Tomb of Sky Varri i Qiellit
Wing of Red Bird Krahu i Zogut të Kuq
Eastern Pottery Poçeri Lindore
Chariot of Emperor Qerrja e Perandorit
Sand for Life Rërë për Jetën
Gateway for Troops Porta e Trupave
Guardian Knight Kalori Rojtës
Five Feudal Lords Pesë Zotat Feudalë
SangJiin SangJiin
Low Fence Gardh i Ulët
Tall Fence Gardh i Lartë
Nine Lords Nëntë Zotat
Dung of Tiger Bajg’e Tigrit
Crown Prince Princ i Kurorëzuar
Five Emperor Pesë Perandorët
Three Minister Tre Ministrat
Officer for Audience Nëpunësi për Audienca
Grave Front Balli i Varrit
Observatory Observatori
Female Officer Nëpunësja
Wide Lodging Area
Eight Cereals Tetë Drithrat
Advance Guard Pararoja
Three Ministers Tre Ministrat
Virtue Virtuti
Emperor’s God of War Hyu i Perandorit për Luftën!
Emperor’s God of Weather Hyu i Perandorit për Motin!
Inner Kitchen Kuzhina e Brendshme
Flap of Flag Valëvitje Flamuri
Minister Ministër
General and Minister Gjeneral dhe Ministër
Jail of Sky Burgu i Qiellit
Six Department Gjashtë Departamentet
Inner Stairway Shkallarja e Brendshme
Spear of Sky Shitza e Qiellit
Cover for Emperor Mbulesë për Perandor
Place for Five Emperor Vend për Pesë Perandorë
60 Years 60 Vjetët
Kitchen of Sky Kuzhina e Qiellit
North Pole Poli i Veriut
Wound Lodge Kasollja e të Plagosurve
Single-log Bridge
Great Emperor Perandori i Madh
Officer for Opinion Npëunës për Opinionet
Pillar of Sky Kolona e Qiellit
Secretary Sekretarja
Maid Beqarja
Desk of Woman Tryezë Gruaje
Judge Prison Hapsan’ e Kadiut
Purple Fence Gardhi i Purpurt
Order of Sky Rendi i Qiellit
Seven Minister Shtatë Ministrat
Thread Straw Fije Kashte
Market Fence Gardh Tregu
Feudal Lord Zot Feudal
Seat for Emperor Ndenjëse për Perandorin
Royal Family Familja Mbretërore
Head of Family Kreu i Familjes
Record of Family Libër Sh’pie
Officer for Family Nëpunësi për Familjen
Tower in Market Kullë në Treg
Measure Cereal Okët e Drithit
Cereal Measure Regulation Terezitje Okësh Drithi
Eunuch Eunuku
Officer for Chariots Oficer për Qerret
Measure Amount
Butchery Thertorja
Officer for Jewel Përgjegjësi i Xhevahireve
Royal Mbretërori
Lord Zoti
Left Executor Përmbaruesi i Majtë
Right Executor Përmbaruesi i Djathtë
Crossbeam for Heo
Threading Coins
Hand Dora
Snake Gjarpri
Fireplace Vatra
Race Track
Animal Shtaza
Elk Dreri Brilopatë
Seven Little Girls Shtatë Çupkat
Dried Willow Shelgu i Tharë
Salamander Salamandra
Turtle Breshka
Thunderbird
Bear’s Lodge Strofulla e Ariut
Taki-o-Autahi Taki-o-Autahi
Te Taura-o-te-waka-o-tamarereti Te Taura-o-te-waka-o-tamarereti
Tau-toro Tau-toro
The Great Boat of Tama Rereti Lundra e Madhe e Tama Reretit
Matakarehu Matakarehu
The Sail of Tainui Lundrimi i Tainuit
Revolving Male Mashkulli Rrotullues
Revolving Female Femra Rrotulluese
Man with Feet Apart Burri me Këmbët e Ndara
Lizard Zhapiku
Dilyehe Diljehe
First Big One I pari i të Mëdhenjve
Rabbit Tracks Gjurmët e Lepurit
First Slim One I pari i Hollakëve
Aurvandil’s Toe Thembra e Orvandilit
Wolf’s Mouth Goja e Ujkut
The Fishermen Peshkatarët
Woman’s Cart Qerrja e Gruas
Man’s Cart Qerrja e Burrit
The Asar Battlefield Fushëbeteja e Asarit
Bailer
Cat’s Cradle Foleja ‘ Dacit
Voice of Joy Zëri i Gëzimit
The Seven Të shtatët
Maui’s Fishhook Grep Maui
Navigator’s Triangle Trekëndëshi i Lundërtarit
Kite of Kawelo Balona e Kauelos
Frigate Bird
Cared for by Moon Kanakari Hënës
Dolphin Delfini
Aquila Shqiponja
Andromeda Andromeda
Sculptor Skulptori
Ara Elteri
Libra Peshorja
Cetus Balena
Aries Dashi
Scutum Parzmorja
Pyxis Busulla
Bootes
Caelum
Chamaeleon Kameleoni
Cancer Gaforrja
Capricornus Bricjapi
Carina Karena
Cassiopeia Kasiopea
Centaurus Kentauri
Cepheus
Coma Berenices
Canes Venatici Langonjtë
Auriga
Columba Pëllumbi
Circinus Kompasi
Crater Vazoja
Corona Australis Kurora E Jugut
Corona Borealis Kurora e Veriut
Corvus Korbi
Crux Kryqi
Cygnus Mjellma
Delphinus Delfini
Dorado
Draco Dragoi
Norma
Eridanus Eridamni
Sagitta Shigjetari
Fornax Furra
Gemini Binjakët
Camelopardalis Gjirafa
Canis Major Qeni i Madh
Ursa Major Arusha e Madhe
Grus
Hercules Herkuli
Horologium Ora
Hydra Hidra
Hydrus Hidri
Indus
Lacerta Hardhuca
Monoceros Njëbrirëshi
Lepus Lepuri
Leo Luani
Lupus Ujku
Lynx Rrëqebulli
Lyra Lira
Antlia
Microscopium Mikroskopi
Musca Miza
Octans
Apus Zogu i Parajsës
Ophiuchus
Orion Orioni
Pavo Palloi
Pegasus Pegasus
Pictor Piktori
Perseus Perseu
Equuleus Mëzi
Canis Minor Qeni i Vogël
Leo Minor Luani i Vogël
Vulpecula Dhelpra
Ursa Minor Arusha e Vogël
Phoenix Feniksi
Pisces Peshqit
Piscis Austrinus Peshku i Jugut
Volans Peshku Fluturues
Puppis Bashi
Reticulum Rrjetëza
Sagittarius Shigjetari
Scorpius Akrepi
Serpens Gjarpri
Sextans
Mensa Tryeza
Taurus Demi
Telescopium Teleskopi
Tucana Tukani
Triangulum Trekëndëshi
Triangulum Australe Trekëndëshi i Jugut
Aquarius Ujori
Virgo Virgjëresha
Vela Vela

Shkarkimet e versionit Shqip të WordPress-it dhe pak interpretime për gjendjen e blogosferës shqiptare

Versionet Shqip të WordPress-it, (pas një versioni të hershëm, të hedhur në qarkullim ca vite më parë), kanë pak kohë që qarkullojnë. Dhe nuk ka pasur shifra rreth interesit të treguar ndaj tyre nga përdoruesit. Së fundi, te një lidhje e WordPress.org, mund të shihet ecuria e versioneve Shqip. Numrat janë ende shumë të vegjël, për disa arsye. Arsye që kanë të bëjnë kryesisht me blogosferën e shqipes. Lidhja te WordPress.org na vjen sërish në ndihmë për të parë me ndihmën e shifrave se sa mbrapa është blogosfera e shqipes. (Versioni në Anglisht nuk është më i përshtatshmi për të bërë krahasimet, por po e sjellim pasi ilustron shtrirjen e WordPress-it në botë. Të dhënat mbi shkarkimin e versionit 2.8.6 i referohen kohës deri në shkrimin e këtij postimi.)

VERSION SHKARKIME MOSHË (në ditë) SHPEJTËSI (shkarkime/ditë)
2.8.6 945241 24 39385
2.8.5 988449 23 42976
2.8.4 2061054 69 29870
2.8.3 436342 9 48482
2.8.2 609048 14 43503
2.8.1 506989 11 46090
2.8 973657 28 34773

Të dhënat për Anglishten

VERSION SHKARKIME MOSHË (në ditë) SHPEJTËSI (shkarkime/ditë)
2.8.6 60 23 3
2.8.5 77 20 4
2.8.4 30 8 4
2.8 48 40 1

Të dhënat për Shqipen

Për ditët që është në qarkullim versioni më i ri i WordPress-it shkarkimet për disa nga gjuhët, për krahasim me Shqipen, paraqiten më poshtë:

shkarkimet deri më 6 Dhjetor, për versionet shqip, greqisht dhe serbisht të 2.8.6

shkarkimet deri më 6 Dhjetor, për versionet shqip, greqisht dhe serbisht të 2.8.6

Duket qartë se përdorimi i shqipes ka shumë rrugë për të bërë për t’u afruar me përdorimin që kanë gjuhë e tjera. Në grafikun më sipër nuk janë paraqitur gjuhët e tjera, ato që quhen “gjuhë të mëdha” e gjuhë popujsh që janë më të shumtë në numër se sa shqiptarët. Grafiku do të shformohej krejtësisht. Ndaj e kufizova vetëm me gjuhët fqinje. Ja një ilustrim që mund të nxirret nga grafikë të tillë: Greqia ka përafërsisht trefishin e popullsisë sonë, por greqishtja ka 26 herë më shumë shkarkime se sa shqipja. Dhe kjo na sjell te kleçka se sa përdorues interneti ka ndër shqiptarët e sa për vendet e tjera. Sipas vlerësimeve të Wikipedias, përhapja e Internetit për disa nga vendet e mësipërme është si vijon, deri në maj të 2009:

VENDI PËRDORUESA PËRQINDJE (% e popullsisë) DATË
Shqipëri 750000 20.6 2009
Kosovë 377000 20.9 2009
Greqi 4932495 45.9 2006
Serbi 3300000 44.7 2009

Përdoruesa Interneti për disa nga vendet e rajonit

Sipas një vlerësimi nga Statistika Botërore për Internetin, ecuria e përhapjes së përdorimit të Internetit në Shqipëri për periudhën nga 2000 – 2008 është si vijon:

VITI PËRDORUESA POPULLSIA (gjithsej) PËRQINDJE (% e popullsisë)
2002 2500 3083300 0.1
2006 75000 3087159 2.4
2007 471200 3087159 15.3
2008 580000 3619778 16

Ecuri kohore e shtrirjes së Internetit në Shqipëri

Siç mund të shihet lehtë:

greqishtja (el) ka afërsisht 4.37 herë më tepër përdoruesa Interneti se sa shqipja (përdoruesa në Shqipëri dhe në Kosovë, marrë së bashku),  por ka 20 herë më shumë përdoruesa të WordPress-it.

serbishtja (sr) ka afërsisht 2.93 herë më tepër përdoruesa Interneti se sa shqipja (përdoruesa në Shqipëri dhe në Kosovë, marrë së bashku),  por ka 13 herë më shumë përdoruesa të WordPress-it.

Shumë nga arsyet që mund të përdoreshin për përligjjen e prapambetjes së blogosferës shqipe, vlejnë edhe për gjuhët e tjera. P.sh., fare lehtë mund të thuhet që shqiptarët përdorin gjuhë të huaja, por po kështu bëjnë edhe të tjerët. Mund të shtohet se shqiptarët përdorin sisteme të tjera, por po njësoj ndërhyn ky koeficient edhe te gjuhët e tjera. Kështu që difekti kryesor duhet parë te pasiviteti i përdoruesve shqiptarë të Internetit, me atmosferën mbytëse të konformizmit dhe dhunës verbale lart e poshtë forumeve shqiptare të Internetit dhe medias në shqip si një nga shkaqet kryesore. Fatmirësisht, platformat e shumta CMS e ulin në minimum ndikimin e faktorëve të tillë, duke i lejuar përdoruesit të shprehet ai vetë, dhe të administrojë pjesëmarrjen e të tjerëve në kontribute të tijat, me lehtësi dhe në përputhje me synimet e tij. Ndoshta kjo anë e platformës në fjalë, apo edhe e platformave të tjera të ngjashme CMS njihet pak nga përdoruesit shqiptarë, çka mund të shpjegonte edhe varfërinë e tanishme të blogosferës shqipe.

Statistika me Piwik mbi vizitat në site-in tuaj

Të dhënat statistikore mbi vizitat në site-in apo faqet tuaja Web  janë një mjet me interes për të zotin. Sisteme të ndryshëm për administrim lënde përdorin mekanizma të ndryshëm për këtë qëllim. Google Analytics është i pari që vjen në mend.  E meta e këtyre sistemeve është fakti që u takojnë shoqërive të cilat ofrojnë edhe shërbimin e strehimit të site-it ose blogut të dikujt, duke hequr kështu, teorikisht,  çdo mundësi kontrolli të plotë dhe administrim të pavarur të statistikave. Aksh biznes duhet të sjellë në mendje konkurrentët, në çdo hap që ka të bëjë me aktivitetin e biznesit. Dhe statistikat janë pjesë e këtyre hapave. Por edhe në rastin kur nuk ka arsye për të pasur frikë nga konkurrentët, si i bëhet në rastet kur ai që të ofron statistikat zhduket një ditë të bukur apo biznesi i tij falimenton? Ose  le të themi ai biznesi ndërron duart? Ç’ndodh me statistikat tuaja?

Për të dalë nga dilema të tilla, si në raste të tjera të ngjashme, projektet me burim të hapur janë alternativë më e mirë. Një i tillë është Piwik-u:

Piwik-u është një program statistikash web, me burim të hapur, që qarkullon nën lejen GPL dhe që mund ta shkarkoni e përdorni në shërbyesin tuaj web. Ju furnizon raporte të hollësishme në kohë reale rreth vizitorëve të faqeve tuaja web: motorët e kërkimit dhe fjalëkyçat që ata përdorën, gjuhën që flasin, faqet tuaja më popullore… e plot të tjera.

sipas autorëve të projektit.

Një demostrim të përkthimit në Shqip të Piwik-ut mund ta shihni te kjo lidhje. Majtas sipër mund të zgjidhni Shqipen për të parë se si duket Piwik-u në Shqip, në funksionim e sipër.

Instalimi i programit është i thjeshtë, me pak hapa dhe thuajse bëhet vetvetiu:

Pas instalimit, instalimi juaj i Piwik-ut është gati të vjelë të dhënat e para dhe të krijojë për to statistika të hollësishme, të dobishme dhe të këndshme për syrin.

Hidhet në qarkullim versioni përfundimtar beta i Firefox-it 3.5

Version përfundimtar beta sapo është hedhur në qarkullim. Lidhjet për të shkarkuar përkthimin në Shqip janë si vijon:

për Windows
për Mac
për Linux

Zëvendësimi i sq me en-US te fundi i këtyre lidhjeve do t’ju japë shkarkimin në Anglisht.

WordPress-i në Shqip

WordPress-i është një nga platformat më të njohura për krijim dhe mirëmbajtje blogjesh, i përdorur edhe nga shumë blogistë shqiptarë. Përkthimin e tij në Shqip e kam përfunduar, dhe shumë shpejt do të jetë i passhëm zyrtarisht site-i zyrtar. Deri atëherë, një ide mund ta krijoni nga këto foto ekrani:

Foto nga WordPress-i në Shqip

Firefox 3 Beta edhe në Shqip

Ka pak ditë që qarkullon Firefox 3 Beta. Këtë herë Shqipja është njëra prej kandidateve, dhe në formë shumë të mirë në krahasim me versionet e mëparshme.

Faqja Pasuese »

© 2012-2018 Programe Shqip Creative Commons License
Lënda e këtushme mund të përdoret sipas një lejeje Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.